Gadulec http://forum.rybacy.org/ |
|
Kalmary http://forum.rybacy.org/viewtopic.php?f=6&t=102 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Wojtek [ Śr gru 13, 2006 2:27 pm ] |
Tytuł: | Kalmary |
Kalmary mo?na przyrzšdzaae na wiele sposobów tu podaje podstawowy (dostałem go od Maaeka Krzeptowskiego a on od kogoP Rzecz nie jest takla oczywista, kilka razy próbowałem, czesto otrzymywałem gumki kalmarowe z odła?šcym panierunkiem. Oto ten przepis: KALMARY W CIE|CIE Surowcem sš tuby z kalmara. Kupuje sie tuby odskórzone i patroszone, jakkolwiek zaleca sie ponowne sprawdzenie patroszenia przez nicowanie. Tuby kraje sie w krš?ki, które winny byae obsuszone papierowymi recznikami i wymieszane z solš ze zmia?d?onym czosnkiem. Czas solenia 12 godzin. Przed sma?eniem ponownie, ale jeszcze dokładniej obsusza sie krš?ki z wilgoci i czosnku. Ciasto robimy z mški, mleka i jajek oraz wody. Ciasto winno swobodnie spływaae z krš?ków i mieae konsystencje ciasta nalePnikowego. Do ciasta dodaae cukier i sól do smaku oraz kurkume w celu uzyskania ?ółtego koloru. Przed zanurzeniem krš?ków w ciePcie nale?y je solidnie obtoczyae w mšce, strzepujšc jej nadmiar. Jest to czynnoPae wa?na, bo decyduje, czy ciasto nie bedzie odchodziae. Sma?ymy kalmary w głebokim oleju – jeden litr Kujawskiego na patelnie 28cm. Olej musi byae rozgrzany, ale nie przegrzany. Uwa?aae na wode, ka?dy jej Plad powoduje pryskanie, a le obsuszony kalmar strzela niebezpiecznie z patelni. Sma?enie trwa 2-3 minuty z ka?dej strony. Wykłada sie na reczniki papierowe w celu odsšczenia i najlepsze sš kruche, zaraz po usma?eniu. Do kalmarów poleca sie sos tatarski z czosnkiem i pachnšcym, letnim koprem. |
Autor: | Gadus [ N cze 10, 2007 6:47 pm ] |
Tytuł: | znalezione w necie |
Kalmary a la flaczki 1/2 kg kalmarów, 2 marchewki, 1 pietruszka, pół małego selera, por, cebula, 1/8 małej kapusty, 1 ły?ka masła lub margaryny, papryka mielona, pieprz, zielenina Oczyszczone i opłukane warzywa zetrzeae na tarce, wło?yae do rondla, lekko posoliae, dodaae przyprawy, dolaae wrzšcej wody, wło?yae tłuszcz i dusiae 10 min. Rozmro?one tuszki kalmarów ugotowaae oddzielnie w osolonej wodzie (około 30 min), sprawdzajšc w czasie gotowania widelcem, czy sš miekkie. Nastepnie odcedziae je, pokroiae w cieniutki makaronik lub krš?ki, połšczyae z jarzynami i doprawiae tak, by były pikantne. Mo?na zaprawiae flaczki zasma?kš z tłuszczu i mški. (From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>) ródło: http://www.roxanaa.art.pl/kulinaria/przysmaki.htm |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group http://www.phpbb.com/ |