Header image Hej, Hej Rybacy!
Strona byłych studentów Wydziału Rybactwa Morskiego
Gadulec - forum Rybaków i Sympatyków
      Strona główna : : Galeria : : Forum
Teraz jest Cz mar 28, 2024 4:15 pm

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kalmary
PostNapisane: Śr gru 13, 2006 2:27 pm 
Offline
Starszy Rybak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So lis 11, 2006 3:56 pm
Posty: 66
Lokalizacja: |widnica
Kalmary mo?na przyrzšdzaae na wiele sposobów tu podaje podstawowy (dostałem go od Maaeka Krzeptowskiego a on od kogoP :) Rzecz nie jest takla oczywista, kilka razy próbowałem, czesto otrzymywałem gumki kalmarowe z odła?šcym panierunkiem.
Oto ten przepis:
KALMARY W CIE|CIE

Surowcem sš tuby z kalmara. Kupuje sie tuby odskórzone i patroszone, jakkolwiek zaleca sie ponowne sprawdzenie patroszenia przez nicowanie. Tuby kraje sie w krš?ki, które winny byae obsuszone papierowymi recznikami i wymieszane z solš ze zmia?d?onym czosnkiem. Czas solenia 12 godzin. Przed sma?eniem ponownie, ale jeszcze dokładniej obsusza sie krš?ki z wilgoci i czosnku. Ciasto robimy z mški, mleka i jajek oraz wody. Ciasto winno swobodnie spływaae z krš?ków i mieae konsystencje ciasta nalePnikowego. Do ciasta dodaae cukier i sól do smaku oraz kurkume w celu uzyskania ?ółtego koloru. Przed zanurzeniem krš?ków w ciePcie nale?y je solidnie obtoczyae w mšce, strzepujšc jej nadmiar. Jest to czynnoPae wa?na, bo decyduje, czy ciasto nie bedzie odchodziae. Sma?ymy kalmary w głebokim oleju – jeden litr Kujawskiego na patelnie 28cm. Olej musi byae rozgrzany, ale nie przegrzany. Uwa?aae na wode, ka?dy jej Plad powoduje pryskanie, a Ÿle obsuszony kalmar strzela niebezpiecznie z patelni. Sma?enie trwa 2-3 minuty z ka?dej strony. Wykłada sie na reczniki papierowe w celu odsšczenia i najlepsze sš kruche, zaraz po usma?eniu.

Do kalmarów poleca sie sos tatarski z czosnkiem i pachnšcym, letnim koprem.

_________________
Najciekawsze jest to co za horyzontem...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N cze 10, 2007 6:47 pm 
Offline
Bajkok
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:24 pm
Posty: 238
Lokalizacja: z Bałtyku
Kalmary a la flaczki
1/2 kg kalmarów, 2 marchewki, 1 pietruszka, pół małego selera, por,
cebula, 1/8 małej kapusty, 1 ły?ka masła lub margaryny, papryka mielona, pieprz, zielenina
Oczyszczone i opłukane warzywa zetrzeae na tarce, wło?yae do rondla, lekko posoliae, dodaae przyprawy, dolaae wrzšcej wody, wło?yae tłuszcz i dusiae 10 min. Rozmro?one tuszki kalmarów ugotowaae oddzielnie w osolonej wodzie (około 30 min), sprawdzajšc w czasie gotowania widelcem, czy sš miekkie. Nastepnie odcedziae je, pokroiae w cieniutki makaronik lub krš?ki, połšczyae z jarzynami i doprawiae tak, by były pikantne. Mo?na zaprawiae flaczki zasma?kš z tłuszczu i mški. (From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>)
Ÿródło: http://www.roxanaa.art.pl/kulinaria/przysmaki.htm

_________________
Kocham Trutte Morpha Fario


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
 cron

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Wsparcie techniczne KrudIT Usługi Informatyczne
[ Time : 0.029s | 13 Queries | GZIP : Off ]