Gadus napisał(a):
Panie Majster - zapodaj! - pod choinke
Zapodaje na Nowy Rok
Miesko kurzecze lub baranie.
Cebula Predniej wielkoPci.
Mleczko lub Pmietanka kokosowa (nie słodzone!!!).
Pare bardzo dojrzałych pomidorów.
Bazylia (mo?e byae suszona)
Proszek curry (mo?na samemu zrobic ale to osobny przepis) w zale?noPci od upodoban, najlepiej w miare ostry. W mojej opinii najlepsze sš curry malezyjskie.
Cebule zeszkliae na oliwie i odło?yae. Miesko pocišae na kawalki 2x2cm i obsma?yae na malej iloPci oliwy. Gdy mieso jest ju? obsma?one wsypac pare ły?eczek curry w zale?nosci od iloPci miesa, ok 6 czubatych ły?eczek na 1 kg miesa. WAZNE: prazyc curry z miesem pare minut az curry zacznie mocno pachnieae, bez tego curry jest do d... kitu. Jezeli coP przylgnie do dna, nie przejmowac sie, póniej sie to wyblanszuje. Dodac cebule, zmia?d?one pomidory, mleczko kokosowe i bazylie. Gotowac na małym ogniu mieszajšc od czasu do czasu a? mieso bedzie miekkie. Mo?na dodaae ziemniaka albo dwa pokrojone na kostke (nie gotowaae długo bo sie rozlezie i tyle po nim bedzie), marchew pokrojonš na plasterki i (lub) zielony groszek do wyboru. Je?eli jest bez ziemniaka to podawaae z ry?em.