Gadulec
http://forum.rybacy.org/

Śledź na słodko?
http://forum.rybacy.org/viewtopic.php?f=6&t=322
Strona 1 z 1

Autor:  RychO [ Wt sie 28, 2007 3:46 pm ]
Tytuł:  Śledź na słodko?

Pytanie do Sławki:
Słyszałem, ?e w Szwecji jada sie śledzia w marmoladzie, czekoladzie...?
Jak to z tym jest naprawde?
Czy tylko subtelny smakowy dodatek, jak w "śledziach na miodzie -blues":

Te od Iwony:
|śledzie wymoczyć, oczyścić.
Pokroić cebule w grube plastry
wrzucić na rozgrzana oliwe
(oliwy musi być dużo, cebula powinna lekko pływać), zeszklić - nie mo?e być przypalona.
Do goršcej cebuli doło?yae słoiczek przecieru pomidorowego - sos powinien mieae ładny, intensywny czerwony kolor.
Doprawiae do smaku odrobinš soli - wlaae miód (na dwa kilogramy cebuli pół małego słoiczka miodu). Smak powinien byae słodko kwaśny.
Sos wystudzić.
Śledzie pokroiae w dzwonka, uło?yae w głebszym półmisku (dobrze wyglšda w kamionce) i zalaae zimnym sosem. Odstawiae na kilka godzin.

A może to w pełni słodkie potrawy?
I, jeśli takie są, jak Tobie smakują?

Autor:  Slawka [ Wt sie 28, 2007 5:59 pm ]
Tytuł:  Sledz na slodko

Sledzia w marmoladzie albo w czekoladzie jeszcze nie smakowalam ani nie widzialam. Sa sledzie w sloikach z zalewami slodkawymi, jest ich nie wiele sa produkowane przez fabryke "Abba". Dla ciekawostki: zespol Abba,zeby nie placic wysokich podatkow byl zmuszony do uruchomienia tej fabryki. Jak te slodkawe sledzie mi smakuja? Jem je z Creme freche (gesta kwasna smietana). MNIE SMAKUJA.

Autor:  Slawka [ Śr sie 29, 2007 6:34 pm ]
Tytuł: 

Te od Iwonki napewno smaczne. Recepte wyprobuje w sobote, dziekuje za ciekawy przepis.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/