"Gravad lax"- marynowany losos w przyprawach: 1kg lososia, 3 peczki swiezego kopru, 2 duze lyzki cukru, 1,5 duzej lyzki mielonego bialego pieprzu, 3-4 lyzki soli. Lososia wyfiletowac,odskorzyc wyciagnac wszystkie osci pincetka, osuszyc sciereczka. Wymieszac cukier, sol i pieprz. Filety oproszyc oraz wgniesc mieszanke. Pokroic koperek i rowniez gesto oproszyc filety. Tak przygotowane filety wstawic do lodowki pod ciezarkiem na 24do 38 godz. Filety trzeba przewracac do 3 razy w czasie "marynowania" i dodawac koperku. Losos po marynowaniu jest gotowy do spozycia. Wspanialy, podawany w ciniutkich plasterkach na polmisku z galazkami swiezego koperku. Jarzynka do tego moze byc szpinak mrozony, przysmazony na maselku z sola i pieprzem z odrobina smietany (Creme fraiche) i maczki ziemniacznej. Lososia podaje nieraz na "koldrece" z szpinaku.