Header image Hej, Hej Rybacy!
Strona byłych studentów Wydziału Rybactwa Morskiego
Gadulec - forum Rybaków i Sympatyków
      Strona główna : : Galeria : : Forum
Teraz jest Pn lis 18, 2019 12:20 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Krewety
PostNapisane: So wrz 30, 2006 12:14 pm 
Offline
Majster
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:26 am
Posty: 158
Lokalizacja: Brisbane
Sie zapytuje czy krewety sa w Polsce popularne? Za moich czasow to nie mozna ich bylo na lekarstwo nabyc wiec o popularnosci nawet i mowy byc nie moglo. Jak jest teraz?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Krewety
PostNapisane: Śr paź 04, 2006 8:48 am 
Offline
Majster
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:26 am
Posty: 158
Lokalizacja: Brisbane
Nowak napisał(a):
Sie zapytuje czy krewety sa w Polsce popularne? Za moich czasow to nie mozna ich bylo na lekarstwo nabyc wiec o popularnosci nawet i mowy byc nie moglo. Jak jest teraz?


Co jest nikt nic nie wie o krewetach?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 04, 2006 11:01 am 
Offline
Drugi
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 21, 2006 4:46 pm
Posty: 332
Lokalizacja: Szczecin
Krewetki bywajš w supermarketach, ale chyba drogie i mało popularne. Chcesz skosztowaae? Polecam CHIEF przy Pl. Grunwaldzkim w Szczecinie.
Bywajš za to w supermarketach jakieP raki tajlandzkie (doPae du?e, a la nasze szlachetne).
Jak odwiedze znów jakiP supersam (kto dziP u?ywa tej nazwy???) - postaram sie zobaczyae, bo p[ewnoPci brak.

_________________
Możesz myśleć po, ale lepiej przed...
Spiesz sie kochać ludzi - tak szybko odchodzą...
Absolwenci - łączcie się!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 04, 2006 11:15 am 
Offline
Majster
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:26 am
Posty: 158
Lokalizacja: Brisbane
Woti napisał(a):
Krewetki bywajš w supermarketach, ale chyba drogie i mało popularne. Chcesz skosztowaae? Polecam CHIEF przy Pl. Grunwaldzkim w Szczecinie.
Bywajš za to w supermarketach jakieP raki tajlandzkie (doPae du?e, a la nasze szlachetne).
Jak odwiedze znów jakiP supersam (kto dziP u?ywa tej nazwy???) - postaram sie zobaczyae, bo p[ewnoPci brak.


Pytalem sie bo tutaj sa bardzo popularne i ludnosc uwaza je za delikates. Dlatego myslalem o umieszczeniu paru przepisow na krewetki ale jak sa malo popularne to nie ma po co.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 04, 2006 11:50 am 
Offline
Trzeci
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 21, 2006 7:17 am
Posty: 109
Lokalizacja: Puck
Dawaj ile masz!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 04, 2006 12:17 pm 
Offline
Majster
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:26 am
Posty: 158
Lokalizacja: Brisbane
NaNu napisał(a):
Dawaj ile masz!


Pierwszy przepis z pamieci wiec bez dokladnych ilosci.
Krewetki z grila a la Oriental.

Kup surowych (nie gotowanych, musza byc "zielone") krewetek na ile cie stac. Odglow, i usun pancerz. Zostaw ogon. Przygotuj marynate z sosu sojowego, miodu i oleju tak na oko powinno to byc nie za slodkie i nie bardzo geste. Przewazajacy smak powinien by sojowy. Wrzuc krewetki do marynaty i pozostaw na noc w lodowce. W miedzyczasie wez tyle malch rozenkow (moga byc drewniane, wtedy mocz je w wodzie przez 2 - 3 godziny) ile masz krewetek. Krewetki nadziewaj wzdluz na rozenki i piecz na grilu az ogony zmienia kolor na rozowy lub czerwonany. Na zapitke polecam renskie lub chardonay. Smacznego!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 05, 2006 8:38 am 
Offline
Trzeci
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 21, 2006 7:17 am
Posty: 109
Lokalizacja: Puck
Najlepsze krewetki jadłem w Norwegii. Prosto z burty, tylko po wstepnym zaparzeniu na kutrze w kotle z wodš morskš.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 05, 2006 8:46 am 
Offline
Majster
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:26 am
Posty: 158
Lokalizacja: Brisbane
NaNu napisał(a):
Najlepsze krewetki jadłem w Norwegii. Prosto z burty, tylko po wstepnym zaparzeniu na kutrze w kotle z wodš morskš.


Wszystko co morskie najlepsze swieze. A krewetki to chyba najlepsze sa nie te wielkie (jak to co tutaj nazywaja "king") tylko takie sredniaki.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 05, 2006 11:19 am 
Offline
Majster
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:26 am
Posty: 158
Lokalizacja: Brisbane
Omlet z krewetkami.

Omlet powinien byc zrobiony z jajek na masle.
Surowce na nadzienie (na 4 omlety):
troche masla
1 zabek czosnku (zmiazdzony)
3 zielone cebulki
125 g malych pieczareki
500 g gotowane krewetki (male)
ser tarty - jedna szklanka
lyzka stolowa swiezej pietruszki
2 lyzeczki jasnego sosu sojowego
sol i pieprz do smaku

Nadzienie:
stopic maslo na patelni, dodac czosnek, cebulke, i grzybki i mieszac nad srednio goracym palnikiem az grzyby beda miekkie wtedy dodac reszte skladnikow i zamieszac.

Najpierw zrob omlet (2 jajka na omlet) tak zeby byl prawie sciety na gorze, wtedy dodaj cwierc nadzienia tak zeby pokryla polowe omletu, druga polowa nakryj nadzienie. Mozna wstawic do pieca zeby caly omlet ogrzal sie rownomiernie. Gotowe.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 10, 2006 10:19 pm 
Offline
Młodszy Rybak

Dołączył(a): Wt paź 10, 2006 10:06 pm
Posty: 1
Lokalizacja: Szczecin
1. Krewety (moga byc nie obrane ), co najmniej tigery, gotujemy 7 min. w wodzie z odrobina soli i duza iloscia kopru. Podajemy z dipem czosnkowym, biala bulka i chardonnay ( mozna tez tak przygotowac homary, tylko mrozone trzeba gotowac 14-15 min. ). Proste rzeczy sa genialne.

2. Obrane krewety obrane, ale z ogonkami ( im wieksze, tym lepsze ), otaczamy w ciescie, moze byc troche pikantne, i smazymy. Biala bulka i chardonnay obowiazkowe. Jedzac, trzymamy za ogonki. Ostatnio kupilam w sklepie mrozone tigery i 33% stanowila glazura ( zamrozona woda ). Proste rzeczy sa ..... . Smacznego.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz paź 12, 2006 4:42 am 
Offline
Majster
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:26 am
Posty: 158
Lokalizacja: Brisbane
Skladniki (na 4 osoby):
1 kg nieugotowanych krewetek (najlepiej "king")
30 g masla
1 cebula (sredniej wielkosci)
1 zabek czosnku
3 duze dojrzale, odskorzone pomidory, posiekane
1 lyzka stolowa pasty pomidorowej
1 kieliszek bialego wina wytrawnego
polowa kostki "maggi"
1 lyzka stolowa posiekanego oregano
125g pokrojonej w kostke fety
2 lyzki stolowe posiekanej natki pietruszki

Oczyscic krewety, odciac glowy, usunac pancerz zostawiajac ogonki. Podsmazyc na masle cebule i czosnek az cebula bedzie "szklista". Dodac pomidory, wino, paste i maggi. Zwolna podgotowac przez ok 10 minut. Zmniejszyc ogien i dodac krewety gotujac na malym ogniu az krewetki bede ugotowane. Zdjac z ognia i dodac oregano, fete i polowe pietruszki. Posypac reszta pietruszki tuz przed podaniem. Lubie z biala retsina...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 12, 2006 7:49 am 
Offline
Majster
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:26 am
Posty: 158
Lokalizacja: Brisbane
bozena63 napisał(a):
1. Krewety (moga byc nie obrane ), co najmniej tigery, gotujemy 7 min. w wodzie z odrobina soli i duza iloscia kopru. Podajemy z dipem czosnkowym, biala bulka i chardonnay ( mozna tez tak przygotowac homary, tylko mrozone trzeba gotowac 14-15 min. ). Proste rzeczy sa genialne.


Mozna prosic o przepis na dip czosnkowy?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 12, 2006 7:53 am 
Offline
Majster
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:26 am
Posty: 158
Lokalizacja: Brisbane
bozena63 napisał(a):
Ostatnio kupilam w sklepie mrozone tigery i 33% stanowila glazura ( zamrozona woda ). Proste rzeczy sa ..... . Smacznego.


My som proste rybacy ale co to glazura to z mlekiem matki wyssalim :wink:
A kolezanka fachowe slownictwo zna wiec chyba przynajmniej symaptykiem Rybakow jest, czy nie :?:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt paź 13, 2006 11:50 am 
Offline
Majster
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:26 am
Posty: 158
Lokalizacja: Brisbane
Skladniki na 4 osoby.
1kg nieugotowanych krewet "king"
2 lyzki stolowe lekkiego sosu sojowego
3 lyzki stolowe sosu hoisin
1 lyzka stolowa sosu barbecue
1 lyzeczka sosu chili
1 lyzka stolowa miodu
1 lyzka stolowa oleju
1 lyzka stolowa wytrawnej sherry
2 zabki zmiazdzonego czosnku

Jak zwykle obrac krewetki, zostawic ogonki. Zmieszac sosy, miod, czosnek i sherry, dodac krewetki i zamieszac. Chlodzic przez ok 2 godziny w lodowce. Nadziewac na rozenki (po 3-4 krewety na rozenek). Piec na grilu, smarujac od czasu do czasu mieszanka marynata.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So paź 28, 2006 7:05 pm 
Offline
Drugi
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 21, 2006 4:46 pm
Posty: 332
Lokalizacja: Szczecin
Ni mom jo krewetek
Jest cheae
Na orgietek
Chardonnay
Nie se bydzie
Smak na bryzie
A po mimo wszytko
Ser nie pachnie brzytko
Jak je Pwie?y
Wszystko co
Proste
Z wody
Ide se na lody

_________________
Możesz myśleć po, ale lepiej przed...
Spiesz sie kochać ludzi - tak szybko odchodzą...
Absolwenci - łączcie się!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 07, 2006 5:55 pm 
Offline
Starszy Rybak

Dołączył(a): Wt lis 07, 2006 5:31 pm
Posty: 61
Lokalizacja: Koziołkowe miasto
bozena63 napisał(a):
1. Krewety (moga byc nie obrane ), co najmniej tigery, gotujemy 7 min. w wodzie z odrobina soli i duza iloscia kopru. Podajemy z dipem czosnkowym, biala bulka i chardonnay ( mozna tez tak przygotowac homary, tylko mrozone trzeba gotowac 14-15 min. ). Proste rzeczy sa genialne.

2. Obrane krewety obrane, ale z ogonkami ( im wieksze, tym lepsze ), otaczamy w ciescie, moze byc troche pikantne, i smazymy. Biala bulka i chardonnay obowiazkowe. Jedzac, trzymamy za ogonki. Ostatnio kupilam w sklepie mrozone tigery i 33% stanowila glazura ( zamrozona woda ). Proste rzeczy sa ..... . Smacznego.

Bo?enka--krewety ZDECYDOWANIE NIE OBRANE(smak)
W ciePcie ??? Nie nie nie chyba ?e w goPciach :lol:
A z jednym masz racje proste rzeczy sš SUPER
Mro?onki...........|MIERAE ........dla podniebienia :cry:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 08, 2006 12:41 pm 
Offline
Drugi
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 21, 2006 4:46 pm
Posty: 332
Lokalizacja: Szczecin
Na PROSTE trzeba mieae szlachetnoPae biedaka albo kasy mnóstwo

_________________
Możesz myśleć po, ale lepiej przed...
Spiesz sie kochać ludzi - tak szybko odchodzą...
Absolwenci - łączcie się!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 08, 2006 4:07 pm 
Offline
Starszy Rybak

Dołączył(a): Wt lis 07, 2006 5:31 pm
Posty: 61
Lokalizacja: Koziołkowe miasto
Woti napisał(a):
Na PROSTE trzeba mieae szlachetnoPae biedaka albo kasy mnóstwo

Dziadek "mówili"-jesteP zabiedny aby kupowaae "taniawe"(jedzenie,ubrania i.t.p). :lol: :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 09, 2006 1:28 pm 
Offline
Drugi
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 21, 2006 4:46 pm
Posty: 332
Lokalizacja: Szczecin
Co tam Dziadek - a PRADziadek!
Stachu
- Brachu -
Mówił -
Nie martw sie!
Jeszcze cie
Wycišgnš.

_________________
Możesz myśleć po, ale lepiej przed...
Spiesz sie kochać ludzi - tak szybko odchodzą...
Absolwenci - łączcie się!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So lis 11, 2006 10:32 pm 
Offline
Starszy Rybak

Dołączył(a): Wt lis 07, 2006 5:31 pm
Posty: 61
Lokalizacja: Koziołkowe miasto
Woti napisał(a):
Co tam Dziadek - a PRADziadek!
Stachu
- Brachu -
Mówił -
Nie martw sie!
Jeszcze cie
Wycišgnš.

WojtuP chyba kanapka ze smalcem nie jest szczytem szalenstwa :shock: :cry: :? :?
Stojšc w miejscu ....to co sie dzieje :?:

_________________
słuchanie to sztuka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 12, 2006 3:06 pm 
Offline
Drugi
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 21, 2006 4:46 pm
Posty: 332
Lokalizacja: Szczecin
To była oda ku czci Stacha Pradziadowicza. Gdzie? on teraz, ach gdzie.
A w ogóle to, jak zwykle, cišg skojarzen.
Szczypta szalenstwa? A czemu nie, jePli z dobrym smalcem. Polecam pod Przepalanke Akademickš (wzišae skórke od chleba ze szczyptš cukru i podpaliae nad szyjkš od butelki z dowolnym białym napitkiem). Mo?e do krewetek te? sie nada, ale tu nie bede wiedział :(

_________________
Możesz myśleć po, ale lepiej przed...
Spiesz sie kochać ludzi - tak szybko odchodzą...
Absolwenci - łączcie się!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 12, 2006 11:48 pm 
Offline
Majster
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:26 am
Posty: 158
Lokalizacja: Brisbane
Woti napisał(a):
To była oda ku czci Stacha Pradziadowicza. Gdzie? on teraz, ach gdzie.

Dziadka ostatni raz spotkalem w 1982 w Poznaniu gdzie on i ja (wraz z naszymi przyszlymi malzonkami) odbywalismy jakies przedmalzenskie balwanstwo w kosciele. O ile dobrze pamietam to Dziadek wykorzystywal ten czas glownie na drzemke.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 13, 2006 1:39 pm 
Offline
Drugi
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 21, 2006 4:46 pm
Posty: 332
Lokalizacja: Szczecin
Od 1982 to jedna z moich córek zdš?yła odwiedziae dwukrotnie USA, raz zielonš Irlandie i skonczyła studia (ekonomiczne). Druga te? na wylocie. Ale nadal obie pod skrzydełkami tatomamusi :(

_________________
Możesz myśleć po, ale lepiej przed...
Spiesz sie kochać ludzi - tak szybko odchodzą...
Absolwenci - łączcie się!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 13, 2006 11:34 pm 
Offline
Majster
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:26 am
Posty: 158
Lokalizacja: Brisbane
Woti napisał(a):
Od 1982 to jedna z moich córek zdš?yła odwiedziae dwukrotnie USA, raz zielonš Irlandie i skonczyła studia (ekonomiczne). Druga te? na wylocie. Ale nadal obie pod skrzydełkami tatomamusi :(

Zebys Ty wiedzial co ja od 1982 zdazylem wykonac :shock:
Sam prawie w to nie wierze.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 14, 2006 10:49 am 
Offline
Drugi
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 21, 2006 4:46 pm
Posty: 332
Lokalizacja: Szczecin
To jak inni majš uwierzyae?

_________________
Możesz myśleć po, ale lepiej przed...
Spiesz sie kochać ludzi - tak szybko odchodzą...
Absolwenci - łączcie się!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 12, 2006 8:57 pm 
Offline
Pierwszy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr wrz 20, 2006 2:25 pm
Posty: 1824
Lokalizacja: Szczecin -Kozacka Góra
A Bo?ena63 pewnie by miała jeszcze wiele ciekawych przepisów... Ale zaczeliPcie tu gledziae nie na temat :wink: - załó?ta se nowy trawniczkowy wštek :lol: - na zielonym greenie na przykład :lol:

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 12, 2006 9:23 pm 
Offline
Drugi
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 21, 2006 4:46 pm
Posty: 332
Lokalizacja: Szczecin
Dobra - ryba je zawsze fajna na parze.

_________________
Możesz myśleć po, ale lepiej przed...
Spiesz sie kochać ludzi - tak szybko odchodzą...
Absolwenci - łączcie się!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 13, 2006 2:13 pm 
Offline
Majster
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:26 am
Posty: 158
Lokalizacja: Brisbane
Rycho napisał(a):
A Bo?ena63 pewnie by miała jeszcze wiele ciekawych przepisów... Ale zaczeliPcie tu gledziae nie na temat :wink: - załó?ta se nowy trawniczkowy wštek :lol: - na zielonym greenie na przykład :lol:

Jak sie, kurna, nie podoba to moderuj, nie :twisted:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 13, 2006 4:00 pm 
Offline
Pierwszy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr wrz 20, 2006 2:25 pm
Posty: 1824
Lokalizacja: Szczecin -Kozacka Góra
Krótkie OT - nie zaszkodzi - ka?dy post na wage złota :lol: dlatego tylko nawołuje, nie moderuje

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: krewetki
PostNapisane: So gru 16, 2006 12:43 am 
Offline
Ochmistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So wrz 23, 2006 2:22 pm
Posty: 762
Lokalizacja: Szczecin
cena przystepna :lol: :lol: :lol: około 100 zł za kilogram w delikatesach rybnych na Wojska Polskiego cena z 15 grudnia 2006


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
 cron

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Wsparcie techniczne KrudIT Usługi Informatyczne
[ Time : 0.053s | 13 Queries | GZIP : Off ]