Header image Hej, Hej Rybacy!
Strona byłych studentów Wydziału Rybactwa Morskiego
Gadulec - forum Rybaków i Sympatyków
      Strona główna : : Galeria : : Forum
Teraz jest Pt mar 29, 2024 2:11 pm

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nalewki
PostNapisane: So lis 25, 2006 7:55 pm 
Offline
Pierwszy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr wrz 20, 2006 2:25 pm
Posty: 1825
Lokalizacja: Szczecin -Kozacka Góra
Bez popitki ?yae trudniej. Otwieram nowy temat :wink:

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nalewki
PostNapisane: N lis 26, 2006 4:38 am 
Offline
Majster
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:26 am
Posty: 158
Lokalizacja: Brisbane
Rycho napisał(a):
Bez popitki ?yae trudniej. Otwieram nowy temat :wink:

Qba, daj tutaj swoj przepis na wisniowke. Mniam, mniam...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 26, 2006 9:20 pm 
Offline
Sympatyk

Dołączył(a): N paź 22, 2006 11:52 am
Posty: 13
Lokalizacja: Torun
:lol:Sie robi, panie Majster.
-1 litr spirytusu rektyfikowanego
-wiPni tyle, aby wszystkie utopiły sie w spirytusie. Owoce muszš byae przedniej jakoPci,aromatyczne. OczywiPcie umyte i dokładnie osuszone.

Utopiae wiPnie w spirytusie na dwa tygodnie. Mo?na obserwowaae (albo nie)
jak wisienki peczniejš. Po dwóch tygodniach zlaae sirytus. Zamknšae szczelnie,
odstawiae do barku. WiPnie zasypaae cukrem. Na owoce utopione w litrze
potrzeba kilogram i troche (pół szklanki) cukru. W tej czePci produkcji nalewki
producent nie ogranicza sie do obserwacji. Ka?dego dnia zawartoPae słoja musi byae dokładnie wstršPnieta i mieszana.
Macerujemy owoce do całkowitego rozpuszczenia cukru
Kiedy wiPnie bedš ju? bardzo małe nale?y zlaae płyn z nad wiPni. Lšczymy oba zalewy. Ja zwylke uzyskuje okolo 2litrów nalewki. Jest to wiec trunek o przyzwoitej mocy. Bywa w pewnych okolicznoPciach rekomendowany jako lekarstwo na gardło. W iloPciach nieco wiekszych ni? lecznicze działa zawsze wyPmienicie.
qba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: nalewki
PostNapisane: N lis 26, 2006 9:40 pm 
Offline
Ochmistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So wrz 23, 2006 2:22 pm
Posty: 762
Lokalizacja: Szczecin
ta z wiPniami jest wyPmienita, szczególnie dobre sš wisienki po pewnym czasie.Swego czasu po rejsie usiadłem z kolegš do samych wisienek. nie pamietam jak to sie skonczyło.
Ponoae wyPmienita jest nalewka do której dodaje sie po kolei owoce z całego sezonu, ale nie mam dokładnego przepisu


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: nalewki
PostNapisane: Pn lis 27, 2006 4:29 pm 
Offline
Sympatyk

Dołączył(a): N paź 22, 2006 11:52 am
Posty: 13
Lokalizacja: Torun
Zamiast piwa z sokiem wiPniowym proponuje piwo z wiPniówkš. Dobre po nartach albo w trakcie. |wietnie rozluŸnia i poprawia płynnoPae jazdy.
Qba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 27, 2006 7:34 pm 
Offline
Starszy Rybak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So lis 11, 2006 3:56 pm
Posty: 66
Lokalizacja: |widnica
Bo?e drogi! A któ? to pije piwo z sokiem, to? to zbrodnia porównywalna z piciem koniaku z lodem czy innš cocacolš!!! :shock:

_________________
Najciekawsze jest to co za horyzontem...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 27, 2006 9:14 pm 
Offline
Bajkok
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:24 pm
Posty: 238
Lokalizacja: z Bałtyku
A ja nawet piłem ciemne piwo z sokiem. Zale?y, z Kim, gdzie , kiedy i ile 8)

_________________
Kocham Trutte Morpha Fario


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 27, 2006 9:22 pm 
Offline
Starszy Rybak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So lis 11, 2006 3:56 pm
Posty: 66
Lokalizacja: |widnica
Gadus napisał(a):
A ja nawet piłem ciemne piwo z sokiem. Zale?y, z Kim, gdzie , kiedy i ile 8)

ponoae sš ró?ne zbšczenia :)

_________________
Najciekawsze jest to co za horyzontem...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 27, 2006 11:22 pm 
Offline
Majster
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:26 am
Posty: 158
Lokalizacja: Brisbane
qba napisał(a):
:lol:Sie robi, panie Majster.
-1 litr spirytusu rektyfikowanego
-wiPni tyle, aby wszystkie utopiły sie w spirytusie. Owoce muszš byae przedniej jakoPci,aromatyczne. OczywiPcie umyte i dokładnie osuszone.

Utopiae wiPnie w spirytusie na dwa tygodnie. Mo?na obserwowaae (albo nie)
jak wisienki peczniejš. Po dwóch tygodniach zlaae sirytus. Zamknšae szczelnie,
odstawiae do barku. WiPnie zasypaae cukrem. Na owoce utopione w litrze
potrzeba kilogram i troche (pół szklanki) cukru. W tej czePci produkcji nalewki
producent nie ogranicza sie do obserwacji. Ka?dego dnia zawartoPae słoja musi byae dokładnie wstršPnieta i mieszana.
Macerujemy owoce do całkowitego rozpuszczenia cukru
Kiedy wiPnie bedš ju? bardzo małe nale?y zlaae płyn z nad wiPni. Lšczymy oba zalewy. Ja zwylke uzyskuje okolo 2litrów nalewki. Jest to wiec trunek o przyzwoitej mocy. Bywa w pewnych okolicznoPciach rekomendowany jako lekarstwo na gardło. W iloPciach nieco wiekszych ni? lecznicze działa zawsze wyPmienicie.
qba

A wisni to sie czasem nie przeplukuje woda po wymacerowaniu :?:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 27, 2006 11:23 pm 
Offline
Majster
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:26 am
Posty: 158
Lokalizacja: Brisbane
Wojtek napisał(a):
Bo?e drogi! A któ? to pije piwo z sokiem, to? to zbrodnia porównywalna z piciem koniaku z lodem czy innš cocacolš!!! :shock:

Piwo grzane z sokiem malinowym to klasyczne "piwo po krakowsku", nie slyszales :?: Dobre :!:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 28, 2006 8:48 am 
Offline
Trzeci
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 21, 2006 7:17 am
Posty: 109
Lokalizacja: Puck
A piwo "Z korzeniami" w knajpce "U Kalasia" to przecie? napitek taki prawie kultowy! Nadmieniam, ?e obecnie w ró?nych miejscach serwujš piwko "niby z korzeniami", ale to zdecydowanie nie to.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 28, 2006 11:48 pm 
Offline
Starszy Rybak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So lis 11, 2006 3:56 pm
Posty: 66
Lokalizacja: |widnica
No có?, dla mnie piwo to szlachetny trunek, którego pierwszy łyk porównywałbym do najpiekniejszych doznan kubków smakowych, jakie było mi dane w ?yciu doznaae, rzecz jasna mówie o jednym gatunku złocistego płynu, którego nazwy nie wymienie, by nie byae posadzonym o... :)
A propos mieszania, Jurek Porebski kiedyP o mały włos ?ycia nie stracił, otó? zaproszony na uroczysty obiad na francuski statek naukowy, do podanej zupy, jeszcze przed spróbowaniem (jak to u nas w zwyczaju) jšł sypaae przyprawy. Kucharz, który to widział, rzucił sie nan z wielkim krzykiem dzier?šc jakoweP narzedzia kucharskie, z zamiarem pozbawienia nimi ?ycia Pwietokradcy. Okazało sie, ?e strawił całe godziny nad komponowaniem gamy zapachów i smaków tej zupy, a Jurek lekkomyPlnie wszystko zniszczył.
Opowiastke te dedydkuje wszystkim "mieszaczom" :D

_________________
Najciekawsze jest to co za horyzontem...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N gru 31, 2006 7:34 pm 
Offline
Drugi
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 21, 2006 4:46 pm
Posty: 332
Lokalizacja: Szczecin
Ale? oczywiscie, ?e mieszaae nale?y! UmiejetnoPae mieszania wszystkiego, od ziół zaczynajšc - na trunkach konczšc, ale tak, aby nie struae sie i inszych - znamionuje DO|WIADCZENIE i RZECZY ZNAJOMOI|AE.
I tak:
1/ piwo z korzeniami a'la KalaP - długo próbowałem znaleŸae coP podobnego i cokolwiek dopiero sie zbli?yłem (mo?na skorzystaae z najlepszej jakoPci gotowoch przypraw do piernika, miodu i spirytusu > staae długo > eliksiru dolewaae neiwiele; mo?na "geste" usupełniaae spirytusem do smau utraty).
2/ Piwo z sokiem dowolnym (maliny!) - SYROPEM! - tak właPnie, gestym syropem! - piane zageszcza, goryczy dodaje i słodyczy zarazem, niby kobieta rzeczy Pwiadoma, a nie młódka jakaP dopiero sztuki szukajšca... JePli dasz nieco aronii - mocy niealkoholowej nabedziesz i mo?esz szukac innych doznan (nie tylko czarnej niemal barwy i piany na całe mieszkanie).
3/ Piwo z kropkš: wg mojego Ojca tradycyjne i znane w Szczecinie tu? po wojnie. W kufel wpuszczano gestš wiPniówke (kordiał = b.gesta) tak, aby czerwonš krople widaae było!
4/ Piwo z rumem albo wspaniałš wódkš korzennš na miodzie (Krupnik Litewski z wytwórni lubuskiej) - ok. 0,25 obj. szklanki + uzupełniae piwem. |wietnie sprawdza sie w zimne lato pod namiotem - sikaae sie nie chce, ale spaae - a i owszem :twisted:

Dlaczego "mieszanki" sš wyklinane i za niebezpieczne uwa?ane: ano, dlatego ?e osoba bez doPwiadczenia nie wyczuwa, ?e wypija wiecej, ni? w "czystym" alkoholu (uwaga! mam dysleksje na "h-ch"). Tak wiec: aby mieszaae, trzeba byae Pwiadomym praktykiem.
Pozdrowienia dla wszystkich ju? niepijšcych :lol:

_________________
Możesz myśleć po, ale lepiej przed...
Spiesz sie kochać ludzi - tak szybko odchodzą...
Absolwenci - łączcie się!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N gru 31, 2006 10:21 pm 
Offline
Ochmistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So wrz 23, 2006 2:22 pm
Posty: 762
Lokalizacja: Szczecin
mieszaae tylko przy przyrzšdzaniu !!!.
SKLADNIKI: 0,5 l czystej wódki,6 ły?eczek miodu, 5-6 goŸdzików, 1/2 laski wanili, mała laska cynamonu, kawałek gałki muszkatołowej, skórka z 1/2 pomaranczy, pól cytryny ze skórkš.
Miód rozpuPciae , zagotowaae ,dodac przyprawy, zalaae wódkš. Podgrzewc i podawac na goršco.SMACZNEGO


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 01, 2007 9:56 pm 
Offline
Drugi
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 21, 2006 4:46 pm
Posty: 332
Lokalizacja: Szczecin
W "komuny czasie" mój Ojciec /wciš? jeszcze mo?e :) / doprawiał sporzadzał CYTRYNÓWKE:
szklanka H2O + flaszka C2H5OH, a do tego wrzucał samš ?ółae skórek cytrynowych (po odcieciu miekkiej "bieli" pozostawały cieniutkie, niemal przezroczyste paski) - i odstawiał, po czym zlewał. Powstawał napój aromatyczny, lekko opalizujšcy, na pewno mocno wytrawny.
"Patent" ów zaprezentowałem kolegom rybakom w rejsie 1990 - o dziwo, nie znali tego! Wiadomo - "drewniaczek" z Monte Video WYMAGAL mieszania... Cytrynówka zyskała uznanie, a ja pewien szcunek. No, có? - noblesse obli?e ;)

_________________
Możesz myśleć po, ale lepiej przed...
Spiesz sie kochać ludzi - tak szybko odchodzą...
Absolwenci - łączcie się!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N maja 27, 2007 7:53 pm 
Offline
Ochmistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So wrz 23, 2006 2:22 pm
Posty: 762
Lokalizacja: Szczecin
nale?y zakupiae 1 litr rumu, posiadaae du?y słój trzy, czterolitrowy. Napój zaczynamy produkowaae na poczštku lata. Do słoja wlewamy litr rumu , dodajemy 400g cukru,dodajemy 1 kg truskawek-umytych wczePniej bez szypułek. Co kilka dni potrzšsamy, w miare dojrzewania owoców dodajemy: maliny, porzeczki, wiPnie, Pliwki, jabłka. Mieszamy cyklicznie i spo?ywamy trzy miesišce po ostatnich owocach. Owoce sš smaczne,napój jeszcze lepszy.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: ;)
PostNapisane: Cz maja 31, 2007 5:01 pm 
Offline
Bajkok
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:24 pm
Posty: 238
Lokalizacja: z Bałtyku
Wa?ne!!! Nie pomyliae nalewki z polewkš, szczególnie z tš czarnš :wink:

_________________
Kocham Trutte Morpha Fario


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ;)
PostNapisane: Śr paź 24, 2007 3:44 pm 
Offline
Starszy Rybak

Dołączył(a): Wt lis 07, 2006 5:31 pm
Posty: 61
Lokalizacja: Koziołkowe miasto
Gadus napisał(a):
Wa?ne!!! Nie pomyliae nalewki z polewkš, szczególnie z tš czarnš :wink:

Oj jak za wiele nalewki to ...polewka sie z "urzedu nale?y" :lol:

_________________
słuchanie to sztuka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: cd nalewki
PostNapisane: Pn lis 10, 2008 8:33 pm 
Offline
Ochmistrzyni
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So mar 17, 2007 10:03 am
Posty: 1132
Nalewka z pigwy.
Co potrzeba:
-1kg owocow z pigwy
-1/2kg cukru
-1/2 l.spirytusu
-1/4l.rumu
-4 lyzki soku z owocow dzikej rozy(z Herbapolu)

Z pigwy usunac pestki, kroimy pigwe na male czastki, zasypujemy cukrem i wlewamy sok z dzikiej rozy. Odstawiamy na 10 dni, po czym wytworzony sok zlewamy przez sciereczke.
Laczymy z rumem i spirytusem.
Po dwoch miesiacach ponownie filtrujemy i zlewamy do butelek na trzy tygodnie. Po tym czasie mozemy sie raczyc pyszna pigwowka domowej roboty.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
 cron

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Wsparcie techniczne KrudIT Usługi Informatyczne
[ Time : 0.029s | 13 Queries | GZIP : Off ]