Header image Hej, Hej Rybacy!
Strona byłych studentów Wydziału Rybactwa Morskiego
Gadulec - forum Rybaków i Sympatyków
      Strona główna : : Galeria : : Forum
Teraz jest Cz mar 28, 2024 11:58 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: N wrz 24, 2006 5:51 pm 
Offline
Pierwszy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr wrz 20, 2006 2:25 pm
Posty: 1825
Lokalizacja: Szczecin -Kozacka Góra
Tu mo?na bedzie zamieszczaae ciekawe przepisy kulinarne na potrawy z ryb i innej morskiej fauny, a nawet flory.
Na przyklad słynne |ledzie na miodzie - blues
- Iwona, mo?na liczyae na Ciebie?

_________________
Obrazek


Ostatnio edytowano Pt wrz 21, 2007 5:48 pm przez RychO, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N wrz 24, 2006 6:05 pm 
Offline
Bajkok
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:24 pm
Posty: 238
Lokalizacja: z Bałtyku
Ja pierwszy! Na czystej gazecie stawiamy otwartš puszke Pledzia w oleju, widelec (koniecznie aluminiowy) i kilka kromek grubo krojonego chleba. Popijamy, czym kto lubi. Chocia? najlepiej pasuje przelana do półlitrówki woda Z D.S. Arkona, II pietro, toaleta meska, trzeci kran od lewej. Smacznego. :lol:

_________________
Kocham Trutte Morpha Fario


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N wrz 24, 2006 9:41 pm 
Offline
Drugi
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 21, 2006 4:46 pm
Posty: 332
Lokalizacja: Szczecin
1/ A zna kto przepis na skrzydełka (latajšcych ryb) w miodzie po benedyktynsku?
2/ Czy konieczne jest odpijanie Gadusa przed spozyciem jako przekšski na surowo? (cyt. za pewnš Fokš albo innym stworem a'la Delta Forces).

_________________
Możesz myśleć po, ale lepiej przed...
Spiesz sie kochać ludzi - tak szybko odchodzą...
Absolwenci - łączcie się!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N wrz 24, 2006 10:21 pm 
Offline
Bajkok
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:24 pm
Posty: 238
Lokalizacja: z Bałtyku
Woti napisał(a):
2/ Czy konieczne jest odpijanie Gadusa przed spozyciem jako przekšski na surowo? (cyt. za pewnš Fokš albo innym stworem a'la Delta Forces).

Konieczne jest przypijanie do Gadusa w trakcie spo?ywania trunków na Rybackich imprezach :lol:

_________________
Kocham Trutte Morpha Fario


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn wrz 25, 2006 12:48 am 
Offline
Majster
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:26 am
Posty: 158
Lokalizacja: Brisbane
Rycho napisał(a):
Tu mo?na bedzie zamieszczaae ciekawe przepisy kulinarne na potrawy z ryb i innej morskiej fauny, a nawet flory.
Na przyklad słynne |ledzie na miodzie - blues
- Iwona, mo?na liczyae na Ciebie?


Czyli mamy slawny dzial "Dzis cos z ryb" :D
Jak to kiedys kolezanka Osielek skomentowala: "Co masz zrypac jutro zryp dzis!" :oops:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn wrz 25, 2006 9:01 am 
Offline
Majster
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:26 am
Posty: 158
Lokalizacja: Brisbane
Pstrag teczowy, potokowy lub troc wypatroszyc, usunac luski i skrzela, umyc. Wnetrze ryby lekko opruszyc sola. W jame ciala napakowac koper z dodatkiem natki pietruszki. Do srodka ryby dodac kawalek masla (w zaleznosci od wielkosci ryby). Zawinac w folie aluminiowa i piec (grillowac) przez czas stosowny do wielkosci ryby. Rybe podawac polana sokiem z cytryny z dodatkiem swiezo, grubo mielonego pieprzu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 25, 2006 10:59 am 
Offline
Trzeci
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 21, 2006 7:17 am
Posty: 109
Lokalizacja: Puck
Proponuje jajówe na szprotach.
|wie?e szproty umyae, wypatroszyae, odgłowiae.
Podsma?yae z lekka na goršcym masełku.
Zalaae rozbełtanymi jajami. Doprowdziae do po?šdanej konstytencji.
Smacznego.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 25, 2006 11:34 pm 
Offline
Majster
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:26 am
Posty: 158
Lokalizacja: Brisbane
Nanu, moze bys podal prazepis na grzybki po kaszubsku? Nie rybne, ale z regionu bardzo rybnego.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 26, 2006 7:43 am 
Offline
Trzeci
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 21, 2006 7:17 am
Posty: 109
Lokalizacja: Puck
Prosze uprzejmie.
Nale?y zdobyae flaszke typu mlecznego o pojemnoPci 1 litra. Po uzbieraniu grzybów (mogš byae jadalne) kroimy i wrzucamy do flaszki, dodajemy cebule i coP tam jeszcze, a potem zalewamy octem z butelki.
Kolejny etap to noszenie wyrobu w plecaku od Gołubia Kaszubskiego do Ostrzyc.
Smacznego!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 26, 2006 9:00 am 
Offline
Majster
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:26 am
Posty: 158
Lokalizacja: Brisbane
To okolica w ktorej trzeba zbierac owe wyzej wspomniane grzybki:
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 26, 2006 10:26 am 
Offline
Pierwszy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr wrz 20, 2006 2:25 pm
Posty: 1825
Lokalizacja: Szczecin -Kozacka Góra
Z nierybnych dan na surowo szczególnie polecam lePne jagody z okolic Stilo (latarnia morska nad Bałtykiem). Naprawde niezapomniane doznania.
Drugi i Trzeci mogš to potwierdziae - te? tam ze mnš byli :wink:

_________________
Obrazek


Ostatnio edytowano Wt wrz 26, 2006 2:14 pm przez RychO, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 26, 2006 10:34 am 
Offline
Trzeci
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 21, 2006 7:17 am
Posty: 109
Lokalizacja: Puck
Jak ?ePcie zajadali sie tym czymP to ja z lenistwa paliłem papieroska.
I niech ktoP powie, ?e nie wyszło to mi na zdrowie!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 26, 2006 2:19 pm 
Offline
Pierwszy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr wrz 20, 2006 2:25 pm
Posty: 1825
Lokalizacja: Szczecin -Kozacka Góra
A propos obrazka powy?ej: Szczelam, co bana jedzie do Ostrzyc.
I dalej cierpliwie czekam na przepisy od Iwony z Gdyni :)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 26, 2006 2:47 pm 
Offline
Trzeci
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 21, 2006 7:17 am
Posty: 109
Lokalizacja: Puck
To jest pomiedzy Krzesznš, a Gołubiem Kaszubskim.
W Ostrzycach nie ma kolei ?elaznej, ale to tylko jakieP 3km.
Dla informacji, w pocišgu jestem ja.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 26, 2006 9:00 pm 
Offline
Drugi
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 21, 2006 4:46 pm
Posty: 332
Lokalizacja: Szczecin
Konieczne powrót do adremu (albo adeemu?).
TROAE (a pewnikiem przeroPniety teczak) z hodowli w JaŸwinach lub niedaleko, zakupiae od razu wedzony. Po dowiezieniu w okolice namiotu mo?e byae wystygniety. To jednak nie problem - wystarczy podgrzaae na grillu = paluszki lizaae.
Osobnikom wybrednym jako danie zasadnicze (wszak rybš nikt sie nie napił) poleca sie piwo NIEpasteryzowane z browaru CZARNKÓW. Zareczam, to NIE humbug - to piwna doskonałoPae.

_________________
Możesz myśleć po, ale lepiej przed...
Spiesz sie kochać ludzi - tak szybko odchodzą...
Absolwenci - łączcie się!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 26, 2006 11:26 pm 
Offline
Majster
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:26 am
Posty: 158
Lokalizacja: Brisbane
NaNu napisał(a):
To jest pomiedzy Krzesznš, a Gołubiem Kaszubskim.
W Ostrzycach nie ma kolei ?elaznej, ale to tylko jakieP 3km.
Dla informacji, w pocišgu jestem ja.


Ale gdzie w pociagu? W lokomotywie? Ja tez chcialbym sie przejechac na lokomotywie :!:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 27, 2006 7:23 am 
Offline
Trzeci
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 21, 2006 7:17 am
Posty: 109
Lokalizacja: Puck
Tylko w wagonie, ale na pomoPcie.
OczywiPcie ciuchy dokumentnie ugnojone sadzš.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 27, 2006 10:24 am 
Offline
Drugi
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 21, 2006 4:46 pm
Posty: 332
Lokalizacja: Szczecin
http://www.sedina.pl/modules.php?op=mod ... =0&thold=0

KiedyP to sie podró?owało.
PS. Jako osobnik notorycznie zmieniajšcy zawody - próbowałem te? jako czyPciciel wagonów. Na pullmana poPwieciłem chyba 8 godzin, a i tak nie doczyPciłem.

_________________
Możesz myśleć po, ale lepiej przed...
Spiesz sie kochać ludzi - tak szybko odchodzą...
Absolwenci - łączcie się!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 27, 2006 12:52 pm 
Offline
Majster
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:26 am
Posty: 158
Lokalizacja: Brisbane
NaNu napisał(a):
Tylko w wagonie, ale na pomoPcie.
OczywiPcie ciuchy dokumentnie ugnojone sadzš.


Pamietam ze jako maloletni gnojek jechalem ciuchcia z Koscierzyny do Wiezycy. Fajna byla, tak na luzie bez pospiechu, mozna bylo sobie wyjsc pozbierac grzybki (te na "Po Kaszubsku") i jeszcze zlapac ostatni wagon. Teraz to juz chyba takie kursuja jedynie jako ciekawostka.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 27, 2006 1:25 pm 
Offline
Bajkok
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:24 pm
Posty: 238
Lokalizacja: z Bałtyku
To miał byae dział kulinarny- nie kolejowy :shock: O banach to se piszta w nowym wštku na trawniczku- a teraz spadam, bo mi sie znowu woda na herbate przypali.

_________________
Kocham Trutte Morpha Fario


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 27, 2006 1:55 pm 
Offline
Drugi
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 21, 2006 4:46 pm
Posty: 332
Lokalizacja: Szczecin
Ty, MOrski Psie, masz nawet racje. Ale NaNu wyrwał sie z banš tutaj, to jak odpowiadaae gdzie indziej?
Mo?e te? byae taki argument, ?e MO?E był w tamtym składzie restauracyjny :wink: , w którym podawano grzybki po kaszubsku, albo innego Pledzika. To tylko hipoteza, natomiast na pewno CO| SPO?YWALI!

_________________
Możesz myśleć po, ale lepiej przed...
Spiesz sie kochać ludzi - tak szybko odchodzą...
Absolwenci - łączcie się!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Ryba
PostNapisane: So wrz 30, 2006 4:28 am 
Offline
Majster
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:26 am
Posty: 158
Lokalizacja: Brisbane
Ten watek zaczal zdychac wiec postanowilem cos niecos dorzucic.

Jest to przepis na rybe. Pasuje jakakolwiek ryba morska lub dwusrodowiskowa z wylaczeniem lososiowatych z preferencjami dla ryb o bialym miesie. UWAGA: ryba musi byc super-swieza. Dorsz z "wystawy" nie nadaje sie.

Wez duza rybe albo pare filetow. Potnij na porcje. Do woreczka plastikowego wsyp: make, papryke slodka, szczypta pieprzu cayenne, oregano, sol do smaku. Wrzuc kawalki ryby do worka i potrzasajac "oprusz" mieso tak zeby bylo rownomiernie okryte maka. Rozgrzej olej (najlepiej z oliwek) na patelni i smaz w zaleznosci od grubosci filetow. Podawac z salata grecka lub greckimi przystawkami: czarne oliwki, taramsalta, tzatziki, dolmades, etc. Gotowe.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So wrz 30, 2006 4:50 am 
Offline
Majster
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 24, 2006 1:26 am
Posty: 158
Lokalizacja: Brisbane
Kilogram filetow, dwie szklanki soku z cytryny, kielonek (50 ml) sosu sojowego, jedna cebula pokrojona w cienkie krazki, kielonek bialego pieprzu, lyzeczka soli. Filety odskorzyc, pokroic na paski nie grubsze niz 0.5 mm. Filety i marynate zmieszac i odstawic do lodowki na noc. Gotowe.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 01, 2006 4:39 pm 
Offline
Drugi
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 21, 2006 4:46 pm
Posty: 332
Lokalizacja: Szczecin
Nio, wreszczie nareszcie mnie przyjeło. Znaczy, mogie odpowiadaae.
Z ryb to jeszcze dobra jest Pwie?a ryba pieczona w folii.
Hmmm - chyba gadam jak w przedszkolu :oops:

_________________
Możesz myśleć po, ale lepiej przed...
Spiesz sie kochać ludzi - tak szybko odchodzą...
Absolwenci - łączcie się!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt lis 07, 2006 5:59 pm 
Offline
Starszy Rybak

Dołączył(a): Wt lis 07, 2006 5:31 pm
Posty: 61
Lokalizacja: Koziołkowe miasto
Rycho napisał(a):
Tu mo?na bedzie zamieszczaae ciekawe przepisy kulinarne na potrawy z ryb i innej morskiej fauny, a nawet flory.
Na przyklad słynne |ledzie na miodzie - blues
- Iwona, mo?na liczyae na Ciebie?

Sled? na miodzie ale po poznansku ala łowicki.
Sledzia1/3 czePci,warzywa 1/3 czePci..........ale ale reszta to tajemnica :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: blues
PostNapisane: Cz lis 16, 2006 7:27 pm 
Offline
Pierwszy Sympatyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt wrz 22, 2006 10:10 pm
Posty: 116
Lokalizacja: Gdynia
Rycho! Sorry - nie byłam czas jakiP ale sie poprawiam. |ledzie w miodzie blues - to był utwór gitarowo kuchenny z imprezy u Pawki. Daaawno daaaawno temu.
A wiec - (Rycho - bierz te gitare i jedŸ z bluesem):

|ledzie wymoczyae, oczyPciae.
Pokroiae cebule w grube plastry
wrzuciae na rozgrzana oliwe
(oliwy musi byae du?o, cebula powinna lekko pływaae), zeszkliae - nie mo?e byae przypalona.
Do goršcej cebuli doło?yae słoiczek przecieru pomidorowego - sos powinien mieae ładny, intensywny czerwony kolor.
Doprawiae do smaku odrobinš soli - wlaae miód (na dwa kilogramy cebuli pół małego słoiczka miodu). Smak powinien byae słodko kwaPny.
Sos wystudziae.

|ledzie pokroiae w dzwonka, uło?yae w głebszym półmisku (dobrze wyglšda w kamionce) i zalaae zimnym sosem. Odstawiae na kilka godzin.

Ouuuu yeaaaa


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 16, 2006 7:30 pm 
Offline
Pierwszy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr wrz 20, 2006 2:25 pm
Posty: 1825
Lokalizacja: Szczecin -Kozacka Góra
bluuuuuus :) :) :)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: blues
PostNapisane: So lis 18, 2006 6:07 pm 
Offline
Starszy Rybak

Dołączył(a): Wt lis 07, 2006 5:31 pm
Posty: 61
Lokalizacja: Koziołkowe miasto
Iwona napisał(a):
Rycho! Sorry - nie byłam czas jakiP ale sie poprawiam. |ledzie w miodzie blues - to był utwór gitarowo kuchenny z imprezy u Pawki. Daaawno daaaawno temu.
A wiec - (Rycho - bierz te gitare i jedŸ z bluesem):

|ledzie wymoczyae, oczyPciae.
Pokroiae cebule w grube plastry
wrzuciae na rozgrzana oliwe
(oliwy musi byae du?o, cebula powinna lekko pływaae), zeszkliae - nie mo?e byae przypalona.
Do goršcej cebuli doło?yae słoiczek przecieru pomidorowego - sos powinien mieae ładny, intensywny czerwony kolor.
Doprawiae do smaku odrobinš soli - wlaae miód (na dwa kilogramy cebuli pół małego słoiczka miodu). Smak powinien byae słodko kwaPny.
Sos wystudziae.

|ledzie pokroiae w dzwonka, uło?yae w głebszym półmisku (dobrze wyglšda w kamionce) i zalaae zimnym sosem. Odstawiae na kilka godzin.

Ouuuu yeaaaa

Ja teraz całkiem serio -mo?e jakaP ksiš?ka przepisów rybny???
Chyba to lepsze od tych ..fast...tfujjjjjjjj fudów.... :shock:

_________________
słuchanie to sztuka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: PledzbluP
PostNapisane: N lis 19, 2006 9:23 pm 
Offline
Ochmistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So wrz 23, 2006 2:22 pm
Posty: 762
Lokalizacja: Szczecin
Rycho a ty Pledzia od Iwonki zrobił??????


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 20, 2006 5:32 pm 
Offline
Pierwszy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr wrz 20, 2006 2:25 pm
Posty: 1825
Lokalizacja: Szczecin -Kozacka Góra
Ja tylko grałem, o ile moje gitarowo-wokalne produkcje na te nazwe zasługujš. A Iwona (Gunia) to kiedyP nawet napisała kulinarnš ksiš?ke - "Kuchnia na kryzys" ('albo jakoP tak...' :) ) - ale ona skromna jest i sama sie tu nie przyzna :wink:

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
 cron

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Wsparcie techniczne KrudIT Usługi Informatyczne
[ Time : 0.027s | 14 Queries | GZIP : Off ]